Çoğu insan tarafından gebelik bir mutluluk çağı olarak görülmesine rağmen, anne adaylarının yüzde 10 ila 20’si depresyon belirtileriyle boğuşuyor.
Depresyonun çoğu tipinde ilk tedavi seçeneği ise antidepresanlardır. Belirtileri ortadan kaldırırken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlarlar. Gebelikte antidepresan kullanımı bebeğinizin sağlığı için risk oluşturabilir fakat keserseniz siz risk altında olabilirsiniz. Peki ne yapmalı?
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp bebek Uzmanlarımız, antidepresanlar ve gebelikte kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
GEBELİK DEPRESYONU NASIL ETKİLER?
“Önceleri gebelik hormonlarının kadını depresyondan koruduğu düşünülürdü. Ancak araştırmacılar bunun doğru olmadığını ortaya koydu. Üstelik, gebelik duyguları tetikleyerek depresyonla başa çıkmayı zorlaştırabilir.
GEBELİK SÜRESİNCE DEPRESYON TEDAVİ EDİLMELİ MİDİR?
Evet, gebelik esnasında depresyon mutlakla tedavi edilmelidir
Eğer tedavi edilmemiş depresyon durumu varsa, rutin gebelik kontrolünüz aksatabilirsiniz. Sağlıklı beslenme zorlaşır, hatta alkol ve sigaraya düşkün hale gelebilirsiniz. Tüm bu olumsuz durumlar erken ve düşük doğum tartılı doğuma sebep olabilir. Ayrıca doğum sonrası depresyon olasılığı artarken, bebeğinizle de yeterince ilgilenemezsiniz.
ANTİDEPRESAN KULLANIMI TEDAVİDE BİR SEÇENEK OLABİLİR Mİ?
Gebelik sırasında antidepresan kullanımına karar verirken zarar yarar dengesi göz önünde tutulmalıdır. Aslında antidepresan kullanımına bağlı bebekte doğumsal anomali ve diğer problemlerle karşı karşıya gelme olasılığı çok çok düşüktür.
GEBELİKTE HANGİ ANTİDEPRESANI KULLANALIM ?
Gebelik esnasındaki kullanımda tercih edilebilecek antidepresanlar:
SSRI (seçici seratonin geri alım inhibitörleri): Bu grubun, gebelik boyunca güvenle kullanılabilir olduğu düşünülmektedir. (Citalopram, fluoxetin (Prozac) ve sertraline)
Seratonin ve Norepinefrin gerialım inhibitörleri (SNRIs)
Bu gruptaki antidepresanlar da gebelikte bir alternatif olabilir. (Duloxetine(Cymbalta) ve venlafaxine(Effexor XR)
Bupropion (Wellbutrin): Hem depresyon hem de sigara bağımlılığı için kullanılır. Aslında bu ilaç gebelik depresyonunda ilk seçenek olmamasına karşın, diğer gruplara yanıt vermeyen ve sigara bağımlılığı olan gebelerde kullanılabilir.
Trisiklik Antidepresanlar: Bu grup 1. ve 2. seçenek olmamakla birlikte diğerlerine yanıt olmadığında tercih edilebilecek alternatiftir.
Bazı araştırmacılar, SSRI grubunun gebeliğin 2. Yarısında kullanıldığında nadir fakat ciddi akciğer problemi oluşturduğunu belirtmişlerdir. Bazı çalışmalarda nadir doğum anomalileri oluştuğuna dair bildirimler varsa da total risk son derece düşüktür.
GEBELİKTE HANGİ ANTİDEPRESANLARDAN KAÇINMAK GEREKİR?
SSRI grubundan olan paroxetine (Paxil) kullanımı gebelikte önerilmez. Araştırmalarda, paroxetine kullanımında, fetüste küçük kalp defektleri rastlanma sıklığında artış izlenmiştir.
BEBEK İÇİN BAŞKA NE GİBİ RİSKLER VAR?
Antidepresanları tüm gebelik boyunca ya da gebeliğin son yarısında kullanılırsa bazen bebekte doğumda geçici olarak huzursuzluk ve titreme görülebilir.Bu problemlerle karşılaşmamak için gebeliğin sonlarına doğru ilaç kesilmelidir.
İLACI DEĞİŞTİRMELİ MİYİM?
Antidepresanı değiştirmek ya da kesmek size ve doktorunuza bağlıdır. İlaca bağlı potansiyel risklerin oluşturacağı endişeler, depresyonu tetikleyebilir.
ANTİDEPRESAN KULLANIMINI GEBELİK SÜRESİNCE KESERSEM NE OLUR?
Bu durumda depresyon tekrar tetiklenebilir. Özellikle SSRI grubunun ani kesilmesinde; bulantı ve kusma, titreme, halsizlik, gerginlik görülebilir.”
MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞIN
Op. Dr. Betül Görgen, depresyondaysanız, gebelik durumu var ya da gebe kalmayı düşünüyorsanız ilaç konusunda mutlaka bir uzmana danışmanızı istiyor. Op. Dr. Görgen, “Bazen hafif ve orta düzeyde depresyon psikoterapi ile düzelebilir. Orta ve şiddetli depresyon durumu varsa veya eskiden depresyon geçirmişseniz, daha şiddetli olarak tekrarlama olasılığı yüksektir” diyor.
Op. Dr. Görgen, anne adaylarına gebelikte depresyonun nedenleri ve etkileri hakkında şu bilgileri verdi:
GEBELİKTE DEPRESYONUN NEDENLERİ
Öncesinde depresyon hikayesi veya ciddi adet öncesi semptomlar yaşamak
Gebelik dönemindeki yaş (daha genç gebeler daha fazla risk altında)
Yalnız yaşamak veya yeterli aile desteği görmemek
Sınırlı sosyal destek olması
Evlilikte sorun yaşamak veya şiddet görmek
Gebeliğe hazır olmadan yakalanmak
ANNE VE BEBEĞE ETKİLERİ
Gebeliğin doğal olarak oluşturduğu stres, depresyon belirtilerini şiddetlendirir.
Depresyon durumu tıbbi uyarıları dikkate almaya engel olabilir. Sigara tüketimi artar veya yeme bozuklukları başlar.
Saha çok sigara, alkol ve uyuşturucu ilaçların kullanımı hem size hem de bebeğinize zarar verecektir.
Bazı çalışmalar gebelik depresyonunun erken doğum ve düşük doğum tartısı olasılığını artırdığını belirtmektedir. Ancak bu konu hala tartışılmaktadır.
Depresyon, sizin ile bebeğiniz arasında duygusal bağ gelişmesine engel olabilir. Gebelik boyunca süren depresyon ise doğum sonrası depresyon olasılığını artırır.
KENDİNİZE İYİ BAKIN
Yeni bir bebek için hazırlanmak elbette zor bir süreç ama sizin sağlığınız ilk planda olmalıdır. Bu nedenle her şeyi bir anda yapmaya kalkışmayın. Ev işlerinden uzaklaşın ve sizi gevşeten mutlu eden şeylerle uğraşın. Kendinize iyi bakmazsanız bebeğinize de iyi bakamazsınız.
Endişelerinizi eşinizle, ailenizle veya yakın arkadaşınızla paylaşın. Onlardan destek isterseniz, size yardımın bir yolunu bulacaklardır.
Hala kendinizi mutsuz ve gergin hissediyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına gitmekten çekinmeyin.
MUTLAKA TEDAVİ OLUN
Pek çok antidepresan ilaç gebelikte de güvenle kullanılabilir ve bebeğinize zarar vermez.
Ancak doktorunuzla muhtemel riskler üzerine konuşmayı ihmal etmeyin. Doktorunuz sizin belirtilerinizi değerlendirip bir tedavi planı için ruh sağlığı doktoruna gitmenizi önerebilir. Bu konuda destek almaktan kaçınmayın.