ANNE SÜTÜ YETERSİZLİĞİ
Kimi zaman anne bebeğin ihtiyacını karşılayacak miktarda süt üretemez. Bu da bebeğin yeterince beslenememesine yol açar. Yeterince beslenmeyen bebekte gelişim sorunları görülmeye başlar. Bu durumda eğer bebeğin gelişim sorunları annenin yeterince süt üretememesinden kaynaklanıyorsa anne sütünü artırmak için gerekli önlemleri almak gerekir. Bebeğin emzirilmesinde temel noktalardan birisi de bebek her istediğinde ve sık sık onu emzirmektir.
Anne sütünü azaltan nedenler nelerdir?
1. Öncelikle bebeğin emzirilme sıklığının az olması anne sütünü azaltmaktadır. Bu durumda bebeğin günde ne kadar emzirildiği düşünülmeli ve eğer az emziriliyorsa yeterince emzirilmesi sağlanmalıdır.
2. Bebeği emzirirken kullanılan yöntem ve emzirme pozisyonunun hatalı olması da bebeğin yeterince emmesine engel olacaktır. Bebek anne sütünü yeterince ememeyince süt üretimi de olumsuz yönde etkilenebilir.
3. Eğer anne aynı zamanda doğum kontrol hapları kullanıyorsa, doğum kontrol hapları da süt miktarını azaltabilir.
4. Bebeğin istediği sürede ve istediği miktarda anneden süt emmesine izin verilmemesi de anne sütünün miktarını olumsuz etkileyebilir.
5. Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi de anne sütünün azalmasına yol açar. Çünkü mama ile beslene bebek karnı tok olacağı için anneden süt emmek onun için fazla istekli olmayacaktır. Bebek bu halde sık sık emzirilemeyeceği için süt miktarı da azalacaktır.
Anne sütünün yeterli olduğu ve bebeğin yeterince beslendiği nasıl anlaşılır? Bunu tespit etmenin 2 yolu bulunmaktadır.
1. Bebek düzenli olarak kilo alıyorsa yeterince besleniyor demektir. İki tartı arasındaki kilo farkı bunu gösterecektir.
2. Bebeğin gün içinde katı ve sıvı dışkısını düzenli olarak yapıp yapmadığına bakılabilir. Yeterince beslenen bebek günde 5-6 defa dışkılama yapabilmektedir.
Sıvı tüketiminizi arttırın: Süt üretiminin yeterli olmasında en önemli koşul, annenin tükettiği sıvı miktarıdır. Günde 3-3,5 litre sıvı tüketiminin süt miktarını arttırmakta ciddi rol oynadığı uzun zamandan beri bilinmektedir. Yeterli su tüketemeyen anneler; suyun yanı sıra şekersiz bitki çayları, ayran, çorba ve şekersiz meyve kompostoları tüketerek sıvı tüketimlerini arttırabilirler.
Protein olmadan olmaz: Sütün ana yapısında da yer alan protein, süt veren annelerin beslenmesinde yer alması gereken bir kaynaktır. Emziren anneler, her gün düzenli olarak süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidirler.
Bebeğiniz her istediğinde emzirin: Bir saatten daha önce olmamak şartıyla bebeğiniz her istediğinde emzirin. Ne kadar sık emerse boşalan sütün yerine hemen yenisi üretilir. Bu da sütün devamlılığı ve verimliliğini sağlar.
Bol bol dinlenin: Yorgunluk, süt oluşumunu olumsuz etkiler. Bu nedenle sık sık dinlenmeye özen gösterin.
Günde iki bardak süt için: Her gün iki bardak süt içmeye, yoğurt ya da peynir tüketmeye özen gösterin. Halk arasında komposto, hoşaf, tatlı tahin, sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerin çok iyi geldiğine dikkat çekilirse de sütü mutlaka artıracak diye bir kaide yok. Ancak bu sizin iştahınızı açabilir ve enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Papatya, rezene, ısırgan, çemen otu, keçi ve sedefi otu gibi bitkilerden oluşan karışımı içebilirsiniz. Bu tür çaylar faydalı olabilir ancak bunlardan süt taşarak gelecek diye bir beklenti içine girmeyin. Hiçbir şey bebeğinizin sık emmesi ve memenin tam boşalması kadar etkili değildir.