9 Aylık süreçte bebeğimi neler bekliyor? - Kolan Tüp Bebek Merkezi

9 Aylık süreçte bebeğimi neler bekliyor?

Hamilelik, yumurta hücresi ile spermin buluşması sonucu başlar. Yeni bir hayatın temeli atılmış olur. Bu canlı, anne karnında gelişmeye başlar. Normal şartlar altında, zihinsel ve fiziksel oluşumunu tamamlayarak 40.haftanın sonunda annenin karnından ayrılarak, dünyaya adım atar. Gebeliğin ilk dört haftası, yumurtlama, döllenme, hücrenin bölünmesi, hücrenin rahime ulaşması, döllenmiş hücrenin rahime yerleşmesinden oluşmaktadır.

Beşinci ve altıncı haftalarda, bir elma çekirdeği boyutunda olan embriyo sıvı dolu bir kesenin içinde yüzer. Taslak şeklinde duran beyin ve omurilikten oluşan bir sinir sistemine sahiptir. Baş bölümünde, gelecek haftalarda oluşacak göz ve kulakları için dört oyuk belirmiştir. Sindirim sistemi, ağız ve çene yapısı oluşmaya başlamıştır. Kalp, henüz tam olarak oluşmamıştır, göğüsün önünde minik bir kabarıklık olarak görülebilir. Altıncı haftanın sonunda kalp atmaya başlar. Kan damarları oluşmaya başlamıştır. Gelecek haftalarda oluşacak kol ve bacaklar için dört kabarcık belirmiştir. Yedinci haftada, küçük bir üzüm tanesi büyüklüğünde olan embriyonun başı biraz daha büyümüştür. Gövdeye doğru bükülmüş ve yüz oluşmaya başlamıştır. Gözler başın iki yanında yer almaktadır ve henüz kapalı konumdadır. Gözü kapatan dokunun altında da bir koyuluk görülür. Kollar ve bacaklar net bir şekilde görülebilir, hatta parmakları oluşturacak yarıklar bile gözlemlenebilir. Artık, kalp de vücuda kan pompalamaya başlamıştır. Bebeğin sinir sisteminin taslağı tamamlanmıştır. Gelecek haftalarda oluşacak kemiklerin, oluşumunu sağlayan hücreler gelişmeye başlamıştır. Bebeğin, akciğeri, bağırsağı, karaciğeri, böbreği ve cinsel organı görülür.

Sekizinci haftada, çilek büyüklüğünde olan embriyoya fetus adı verilir. Gelişimini tamamlamamış da olsa, belli başlı bütün iç organlar oluşmuştur. Kollar ve bacaklar uzamış, omuzlar, dirsekler, kalçalar ve dizler belirginleşmiştir. Parmaklar görünür bir hal almıştır. Dengeyi ve işitmeyi sağlayan içkulak gelişmeye başlar. Yüz belirginleşmiş, burun ucu, burun delikleri, ağzı oluşturacak alt ve üst çeneler ortaya çıkmıştır. Hatta, dilini de gözlemlemek mümkündür. Anne adayı fark edemeyecek dahi olsa, bebek bu dönemde hareketlenme halindedir.

12. ile16. haftalar arasında, bütün iç organlar oluşmuş ve çalışır bir hale gelmiştir. Bu sebepten dolayı, annenin ilaç almasından ya da hastalanmasından etkilenerek, bebeğin zarar görme olasılığı azdır. Kulak memesi oluşmuştur. El ve ayak parmaklarını birlikte gözlemlemek mümkündür. Parmaklarında minik tırnaklar gelişmeye başlar. Bu haftalarda, kas gelişimi de görülür ve buna bağlı olarak bebek daha çok hareket eder. Ancak, anne bunu halen fark edemez. Yumruklarını sıkabilir, ağızını açabilir ve dudaklarını büzebilir. Artık emebilir ve çevresini saran sıvıyı tutabilir. Aynı zamanda idrarını da yapabilir.

1- Hamilelikte 1. Ay Bebek Gelişimi

Aslında hamile olduğunuzu hissedemeyeceğiniz bu ayda çeşitli şüpheler ile doktora giderek gebeliğinizi onaylatabilirsiniz. Bu dönemde henüz kalp atışları duyulmaz. Sadece gebelik kesesi oluşur ve bebeğin durumu ile ilgili bir şeyler söylemek için henüz çok erkendir. Bu süreçte gebelik tespit edilirse öncelikle anne muayene edilerek gebeliği etkileyecek bir hastalığı olup olmadığı kontrol edilir.

2- Hamilelikte 2. Ay Bebek Gelişimi

4 ve 8. haftalar arası olan bu dönemde artık bebek oluşmaya başlar. 5. haftaya kadar sadece hücreler yığını olan bebek 5. haftadan sonra embriyo olarak adlandırılmaya başlanır. Bu haftada hem plasentada hem de embriyoda kan hücreleri oluşmaya başlar ve kalp atışı duyulabilir bir seviyeye gelir.

6. haftaya gelindiğinde bebeğin boyutu üç kat artar. Temel yüz yapısı ve beyin oluşur. Bu haftada bebek ortalama 3 milimetredir.

7. haftaya gelindiğinde plasenta görülebilir hale gelir. Kol, bacak, el ve ayaklar şekillenmeye başlar. Hızlı büyümenin sonucu olarak bebek yaklaşık 8.5 milimetreye ulaşır.

8. haftada el ve ayaklara ek olarak parmaklar şekillenmeye başlar. İç organlar gelişir, göz kapağı oluşur. Bu haftada bebeğin boyutu yaklaşık olarak 12.5 milimetredir.

3- Hamilelikte 3. Ay Bebek Gelişimi

9 ve 12. haftaları kapsayan 3. ayda bebek iyice şekillenmeye başlar. 9. haftada bebeğin iç genital organları oluşmaya başlar. Ufak hareketlenmeler başlasa da anne tarafından hissedilebilir değildir. 10. haftada iskelet ve dişler gelişmeye başlar. 11. haftada iç organlar hızlı bir gelişme sürecine girer. Dış genital organlar oluşur ve kız erkek farklılığı meydana gelir. 12. haftada el ve tırnak gelişimi tamamlanır.

4- Hamilelikte 4. Ay Bebek Gelişimi

12-16 arası haftaları kapsayan dördün ayda bebeğin sağlığına yönelik çeşitli kontroller yapılmaya başlanır. 12. aya gelindiğinde artık bebeğin tüm organları oluşmuştur. Yine bu haftada saç ve tırnaklar uzamaya başlar. 13. haftada karaciğer safra, pankreas ise insülin üretimine başlar. 14. haftada gözler ve kulaklar gelişimini hala devam ettirmektedir. Bebek bu haftada ellerini ve ayaklarını hareket ettirmeye başlar. 15. haftadan itibaren bebeğin kas ve kemikleri daha hızlı şekilde gelişir. Bu haftadalardayken bebek oldukça ince ve şeffaf bir deri tabakasına sahiptir. 16. haftada bebeğin boyu yaklaşık 17 cm’e, ağırlığı ise 110 grama ulaşır.

5- Hamilelikte 5. Ay Bebek Gelişimi

17-20. haftaları kapsayan 5. ayda bebeğin saçları ve kaşları uzar. 17. haftada bebeğin doğduktan sonra ısı dengesini sağlayacak olan kahverengi yağ dokusu oluşmaya başlar. 18. haftada kemik yapısı güçlenir, işitme sinirleri ve yutma fonksiyonu gelişir. Bu haftadan itibaren bebek duymaya başlar. 19. haftada bebeğin böbrekleri gelişir ve idrar yapmaya başlar. Derisinin dış yüzeyi verniks adı verilen yağlı bir yüzeyle kaplanır. 20. haftaya gelindiğinde ise derisi iyice kalınlaşır. Bu haftadan itibaren bebeğin hareketleri anne tarafından rahatlıkla hissedilebilir.

6- Hamilelikte 6. Ay Bebek Gelişimi

21-24 arası haftaları kapsar. 21. haftada bebeğin kan hücreleri kemik iliğinde oluşmaya başlar. Bebek içinde yüzdüğü sıvıyı yutar ve bu şekilde sindirim sistemi gelişir. 22. haftada bebeğin dokunma ve tat alma duyuları gelişmeye başlar. 23. haftada bebeğin akciğerleri kendini dışarıdaki hayata hazırlamaya başlar. 24. haftada iç kulaktaki denge yapıları gelişir. Bu haftada doğan bebeklerin uygun ortam ve tedavi altında %50 yaşama şansı vardır.

7- Hamilelikte 7. Ay Bebek Gelişimi

25 ve 28. haftaları kapsar. Bebek yine bu ayda gelişimine devam eder. Kaşlarla birlikte kirpikleri oluşur, saçları gürleşir. Bu ayda bebeğin parmak izi oluşmaya başlar. 28 haftada bebek artık gözlerini açıp kapayabilmektedir. Düzenli şekilde uyur. Bu ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 24 cm, ağırlığı ise 1 kilodur.

8- Hamilelikte 8. Ay Bebek Gelişimi

29 ve 33. haftalar arasıdır. Bu ayda bebek artık diafram kaslarını kullanabilmektedir, solunum çalışmaları yapar. Akciğer gelişimi daha tam olarak tamamlanmamıştır ancak bu 32. aydan sonra doğan bebeklerin uygun şartlar altında yaşama ihtimali oldukça yüksektir.

9- Hamilelikte 9. Ay Bebek Gelişimi

34 ve 40. haftaları kapsayan gebeliğin son dönemidir. Normal doğum süresi 9 ay 10 gün olarak belirlenmiştir. 38. haftanın sonunda 9 ay tamamlanır. 39 ve 40. haftalar “10 gün”ü ifade eden haftalardır. Her gebelik 40. haftada sonlanmaz genellikle 38. haftada bebek dünyaya gelir. 9. ayda bebek doğum kanalına girmeye başlar. Bebeğin yağ dokusu bu ayda artmaya devam eder. Bebeğin doğum kanalına girmesiyle karın düşer ve uygun zaman geldiğinde bebek bu kanaldan doğum sürecine girer.

Kolan

Daha fazla bilgi istiyorum.

PAYLAŞ

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Son Yazılar

Doğum Kontrol Hapları

ORAL KONTRASEPTİFLER (DOĞUM KONTROL HAPLARI) Doğum kontrol hapları birçok ülkede son 20 yıl içinde en yaygın korunma yöntemi haline gelmiştir. Günümüzde gelişmiş ülkelerde yaklaşık 24

DEVAMINI GÖR »

Anne Sütü Yetersizliği

ANNE SÜTÜ YETERSİZLİĞİ Kimi zaman anne bebeğin ihtiyacını karşılayacak miktarda süt üretemez. Bu da bebeğin yeterince beslenememesine yol açar. Yeterince beslenmeyen bebekte gelişim sorunları görülmeye

DEVAMINI GÖR »

Bir sorum var